Do you have a story as well? Have you been in hiding yourself, do you know a Frisian story about going into hiding or do you have any material concerning this subject, and would you like to share it with us. Please contact Tresoar.
search all hideout cards
Gevaarlijke onderduikster in Hijum
Henk Muys was in de oorlog een knul van 10 jaar. Zijn ouders namen grote risico’s door onderduikers in huis te nemen. Maar, zoals Henk het zelf omschrijft: “mijn ouders waren geen helden, ze deden slechts hun christenplicht.” Hij kan zich de spanning nog goed herinneren. Vooral toen één van de onderduiksters voor nogal wat onrust zorgde in het gezin.
“In 1943 heeft bij ons in de pastorie van Hijum een joodse vrouw enige weken ondergedoken gezeten. Mijn vader, gereformeerd predikant, had al enige malen eerder onderduikers gehuisvest waaronder veel joden. Maar deze dame had veel noten op haar zang en stelde telkens weer eisen waaraan vanwege de veiligheid niet kon worden voldaan. Zo hield zij zich niet aan de afspraak om overdag in haar kamer te blijven en alleen bij duisternis naar buiten te komen. Niet leuk uiteraard, maar wél bitter noodzakelijk voor haar én onze veiligheid.
Haar frustraties liepen echter zo hoog op dat ze dreigde naar de SD te gaan, zichzelf aan te geven en alle onderduikadressen te verraden. Vanuit Hijum is ze toen naar Bergum gegaan en heeft daar nog enige tijd doorgebracht, Na verloop van tijd is zij via een zogenaamd standgerecht in Scharnegoutum berecht en aldaar ter dood gebracht omdat zij een te groot gevaar bleek te zijn voor de illegaliteit en ook voor diegenen die haar onderdak hadden verleend.
Veel onderduikers hebben wij in deze donkere jaren onderdak verleend, onder wie enkele jongens uit de groep van Frits de Zwerver*. Eén van hen heeft toen nog een prachtig pakhuis voor me gemaakt (ik was toen 11 jaar) en dat zelfde pakhuis heeft - na jaren trouwe dienst - een nieuwe bestemming gekregen via de kringloopwinkel!”
* Alias van gereformeerd predikant Frits Slomp, één van de kopstukken van de onderduikhulp tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, (red).
Comments (2)
Lanmert van der Heide zei op 02 June 2017 om 13:26
Ds.Frederik Slomp (Frits de Zwerver) is geboren in Ruinerold, hij is begraven op de Gereformeerde begraafplaats in Berghuizen(Ruinerwold). Op 3 mei 2017 heeft de Stichting Historie van Ruinerwold een boek uitgebracht over Ruinerwold in de tweede wereldoorlog met als titel ' in de stilte van de nacht'. In dit boek wordt aandacht besteed aan de drie broers Slomp in het verzet. Frederik en Jan Slomp hebben de oorlog overleeft, broer Tieme is op 4 februari 1945 omgekomen in Dachau, zijn gegevens staan op de grafsteen van zijn vrouw, dit graf is ook op de gereformeerde begraafplaats in Berghuizen, Ruinerwold. Nabstaanden van de familie Slomp wonen nog in Ruinerwold.
Alex Scheepens zei op 10 September 2023 om 12:33
Hallo Henk,
Heel interessant verhaal, bedankt voor het delen! Vraagje: is er toevallig meer informatie over deze onderduikster? Weten we hoe ze heette, hoe oud ze was, waar ze vandaan kwam, en hoe ze werd geliquideerd? Ik schrijf mij PhD dissertatie over Joodse onderduikers in Nederland.
Add new comment