Jan Schogt en Tjalling Wagenaar

Ik ben de zoon van Tjalling Wagenaar, die betrokken was bij de LO. Hij had de zorg voor een aantal onderduikers en wij hadden zelf ook een onderduiker, een student chemie uit Amsterdam, J.C.M.Schogt.Hij kwam samen met een andere onderduiker, ook een student, naar Friesland in mei 1943. Helaas was er een infiltrant in Drachten, die er voor zorgde dat er op maandag 5 juli 1943 een razzia plaatsvond. Via via kwam men ook bij ons terecht en zowel Jan Schogt als mijn vader werden gevangen genomen en enige tijd in Groningen vastgehouden. Jan Schogt werd eind augustus 1943 overgebracht naar Amersfoort en in maart 1944 ontslagen, omdat hij te ziek was om als dwangarbeider naar Duitsland te worden gezonden. De officiële naam van het concentratiekamp in Amersfoort was "Durchgangslager". Er werden mensen verzameld en zo nu en dan per trein naar Duitsland gebracht, ondermeer de mannen uit Putten.

Mijn vader werd tegelijk met Jan Schogt verplaatst uit Groningen, maar hij ging naar Vught. Eind augustus 1944 werd dat kamp leeg gemaakt door de snelle opmars van de geallieerden door België en de bewoners werden overgeplaatst naar Amersfoort. Op 8 of 9 september is mijn vader getransporteerd van Amersfoort naar het concentratiekamp in Neuengamme in de buurt van Hamburg.

Hij is daar op 16 oktober 1944 overleden. In hoofdstuk 36 van het boek Bezettingstijd in Friesland van P. Wijbenga, wordt meer informatie geven over de oorzaak van het verraad.

Jan Schogt heeft altijd contact onderhouden met mijn moeder en mij. Voor mij was hij een laatste contact met mijn vader. Hij is 1999 overleden.