Heeft u zelf foto's of een bijzonder verhaal? Help ons mee met het verrijken van deze website en stuur het naar ons op.
zoeken in de duikkaarten
Pieter Dekkinga weigerde tewerkstelling
Pieter Dekkinga zit in de oorlog in 'de gevaarlijke leeftijd': hij is oud genoeg om opgeroepen te worden voor tewerkstelling in Duitsland. Pieter weigert en duikt onder. Zijn daad moet hij met de dood bekopen.
"Pieter Dekkinga was mijn oom van moederskant. Hij werd op 13 december 1923 in Leeuwarden geboren. Toen de Duitsers in de oorlog op jacht gingen naar arbeidskrachten om in Duitsland te gaan werken zat Pieter net in de gevaarlijke leeftijd, zoals ze dat noemden.
De oproep die hij in de zomer van 1944 kreeg legde hij naast zich neer en hij besloot om onder te duiken. Pieter werd daarbij geholpen door mijn grootvader, Wilhelmus (Willem) Anthonius van den Brink. Die werkte bij de verkeerspolitie in Leeuwarden, en zorgde ervoor dat Pieter bij het gezin van Auke Boot aan het Martiniplein in Sneek kon onderduiken. Boot was veerhuishouder. Mijn moeder, Grietje van den Brink-Dekkinga, herinnert zich nog dat hij op de dag dat hij onderdook heeft meegedaan aan een kaatswedstrijd in de Waterpoortstad. Pieter was nog maar één dag op zijn schuiladres toen hij door de landwachters Luurs, Koopmans en Geveke werd gearresteerd. Door wie hij is verraden - we gaan er tenminste vanuit dat dat is gebeurd - is onbekend.
Op 15 augustus 1944 kwam hij in het Leeuwarder Huis van Bewaring terecht. Precies twee weken later werd hij naar Kamp Amersfoort overgebracht. Op het station van Leeuwarden hebben zijn naasten nog afscheid van hem kunnen nemen. Via Amersfoort volgde overbrenging naar Duitsland, waar hij uiteindelijk terechtkwam in het kamp Husum, een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme. Nog geen drie maanden later is hij er aan de gevolgen van uitputting overleden. Op 23 november 1944 werd hij op het Ostkirchhof der Evangelische Kirche te Husum begraven.
Wat er met de familie Boot is gebeurd na de arrestatie van Pieter, weet ik helaas niet.
In 2010 zijn wij in Husum op zoek gegaan naar Pieter’s graf. Uiteindelijk kwamen we bij het voormalig kamp Husum terecht, waar allemaal gedenkplaten staan. Daar vonden we ook die met zijn naam er op. Drie jaar geleden hebben we het kamp opnieuw bezocht. Toen was bij de ingang van het kamp een nieuw monument geplaatst met de gegevens van alle overledenen. We hebben toen de gedenkplaat van Pieter geschuurd en schoongemaakt."
Hiện nay, có rất nhiều trang thể thao bóng đá trực tuyến, nhưng đa số đều có những quảng cáo hoặc chất lượng ko cao hoặc phát lậu, Chúng tôi socolive với bản quyền trực tiếp phát sóng trực tiếp , hứa hẹn sẽ cung cấp cho các bạn những trận bóng đá hấp dẫn nhấtxem bóng đá trực tuyến
Kênh của chúng tôi luôn luôn thân thiện với tất cả mọi người, mitomcung cấp những trận đấu trực tiếp của Việt Nam và toàn cầu, với video Full HD , ko lag ko giật, đảm bảo cung cấp cho bạn những giây phút bóng đá tuyệt vời nhất
Được xem là một trang bóng đá hàng đầu Việt Nam, chúng tôi cung cấp cho khán giả tất cả các trận đấu , trực tiếp tại hiện trường, bạn có thể đón xem tất cả các giải đấu tại đây xoilac , nơi mà bạn có thể thỏa mãn niềm đam mê với bóng đá mà không lo bị dán đoạn vì chất lượng trang kém
Ở đây chúng tôi cung cấp những trận bóng hấp dẫn nhất , với hình ảnh sắc nét, trang web thân thiện với tất cả mọi người Việt Nam, hãy nhấn vào và đặt 90p lịch cho trận đấu mà bạn yêu thích nào
Reacties (4)
Rimy Veltman zei op 04 mei 2017 om 16:55
Wat mooi om te lezen dat deze oom Piet nog steeds leeft in de harten van zijn oomzeggers. Zelf heb ik ook wat Dekkinga bloed via mijn overoma. Daarom spreekt dit verhaal me erg aan.
Wiebe de Boer zei op 08 mei 2017 om 20:54
Piet Dekkinga uit Leeuwarden herinner ik mij als een goede jongenskaatser uit de jaren 1940-'42. Volgens mij moesten de jongens van onze jaargang zich in juni 1943 voor de Arbeitseinsatz in Leeuwarden melden. Velen hebben dat toen niet gedaan met voor sommigen trieste gevolgen...
Loet Boot zei op 04 januari 2021 om 23:51
Met verbazing zag ik dit bericht zoveel jaar na de oorlog. Als zoon van Auke Boot was dit verhaal mij bekend. Mijn ouders hadden een veerhuis wat in de oorlog naast het politiebureau aan het Martiniplein stond. Mijn vader vertelde ook dat hij maar 1 nacht is geweest en volgens hem door verraad gearresteerd. Mijn vader is ontkomen via garage Zijlstra, welke een deur hadden die uit kwam in de steeg naast ons huis en heeft een paar dagen ondergedoken geweest en heeft de oorlog overleefd. Voor mij als zoon, welke de oorlog niet heeft meegemaakt, kende ik de zoon van één van de landwachters. Ik heb hem hier echter nooit mee geconfronteerd daar hij als zoon niet verantwoordelijk was voor de daden van zijn vader. Mijn vader deed dingen in het verzet en verdomde het om bier te schenken aan Duitsers.Hij heeft zijn hele verdere leven een enorme hekel aan Duitsers gehad .
Wiebe de Boer zei op 05 januari 2021 om 17:04
Ik herken Piet Dekkinga als de jongenskaatser uit Leeuwarden van de foto als jaargenoot van 1924. Wij moesten ons op de dinsdag na Pinksteren melden op de Nieuwstad voor de "Arbeitseinsatz".De grote vraag was toen wat moet je doen? Niemand wist raad. Je kende geen mensen die wegen wisten om aan het verzet te ontkomen.Mijnvader kwam op het idee dat een ver familielid in een voor vrij onbekende streek misschien wel raad wist .Dat bleek een schot in de roos te zijn. Ik heb het geluk gehad te kunnen onderduiken op 2 verschillende adressen tot aan de bevrijding 15 april '45 Ik besef dat ik de wind in de rug heb gehad en dat veel van mijn jaargenoten een zware tijd hebben doorgemaakt dan het niet hebbenoverleefd.Ik herinner me alles uit die periode als de dag van gisteren.
Reageer