Alle Ronner zei op 03 maaie 2018 om 22:20
zoon van Eelke en jeltje ronner
Eelke Ronner was de zoon van Hendrik Ronner en Taapke de Jong.
bron huwelijk:
https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/330c1111-e122-cbb1-bd98-a493ea14576d...
Ik ben Jetze Ronner, de tweede zoon van Eelke Ronner,en geboren in 1947. Onze Moeder zei altijd dat Vader,toen hij in 1945 terug kwam uit Neuengamme,dat hij er nog nooit zo goed had uitgezien. Gebruind,gespierd en weldoorvoed zei ze letterlijk. Hij had het kennelijk beter gehad dan de mensen in Nederland.
In de oorlogsjaren werkte hij bij de Raad voor Arbeid in Leeuwarden. Daar zijn kaartenbakken meegenomen door het Verzet. Mijn Vader was daar niet bij betrokken,er zijn anderen hiervoor opgepakt. Na de oorlog is Vader door zijn relaties in de Gereformeerde Kerk-Wijbenga en Ds. Schaaf in hun publicaties "oorlogsheld"genoemd en kreeg hij een goede baan bij de Provincie Friesland. Wat hij in Duitsland heeft gedaan heeft hij ons nooit willen vertellen.
Eelke Ronner is in Rottevalle begraven.Wat is de relatie met Rottevalle?
Weet nog dat Eelke Ronner vroeger bij ons thuis kwam.
Bij Foppe van der Heide, misschien connecties uit het verzet of de Gereformeerde kerk.
Had zijn vrouw Taapke de Jong een relatie met Rottevalle?
Groet,
Lammert
www.heidela.nl
.
Eelke Ronner was gehuwd met Jeltje Schilstra en had 9 kinderen. Zoon Harmen Petrus is op 3 jan. 2023 overleden en bij zijn ouders in Rottevalle begraven.
Ik heb een vraag aan Jetze Ronner. Ik kwam de naam van uw vader tegen in het inschrijfregister van de Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden. Weet u zeker dat uw vader in Neuengamme heeft gezeten? De meeste mannen die 27 Februari 1945 in de gevangenis aankwamen (waaronder mijn opa) gingen de volgende dag naar een werkkamp in Fürstenau, vlakbij Osnabrück. Zou het kunnen dat uw vader daar ook heeft gezeten?
Ik herken me niet in "mijn bovenstand verhaal" Ik kan me Geen intervieuw herinneren van 29 september 2022. Een deel klopt wel. Ik heb nooit de Naam Neuengamme genoemd. wel heb ik begrepen dat hij gelegerd was bij een vliegveld, ondergebracht in een barak, wat eng was, omdat de geallieerden s'nachts de startbanen bestookten. Zijn taak zou zijn geweest het s'ochtends egaliseren van de startbanen door kraters e.d. te vullen en die banen zo voor de Duitsers weer bruikbaar te maken.
N.b. Mijn vader is geintervieuwd. In de Leeuwarder Courant of Friesch Dagblad is dat gepubliceerd. Tevens is zijn verhaal opgenomen in het boek "Leeuwarders in Oorlogstijd"
Uw omschrijving van het werkkamp klinkt inderdaad precies als Fürstenau. Ik ben daar afgelopen voorjaar geweest. Ik zal de interviews uit de krant proberen te achterhalen en het boek Leeuwarders in Oorlogstijd heb ik meteen besteld. Zou ik u eens mogen bellen of mailen? Mijn mailadres is robert@pankra.com
Ha jo sels foto's of in bysûnder ferhaal? Help ús mei mei it fierder oanfoljen fan dizze webside en stjoer it nei ús ta.
Achterkant beroep: ambtenaar Gew. Arbeidsbureau