Heeft u zelf foto's of een bijzonder verhaal? Help ons mee met het verrijken van deze website en stuur het naar ons op.
zoeken in de duikkaarten
Profielwerkstuk over onderduikers
‘Hoe zag het leven van een onderduiker eruit in Friesland gedurende de Tweede Wereldoorlog?’ Dat was de hoofdvraag die Femme van Solt, Froukje Meijer en Lobke Vlasbloem zich vorig schooljaar stelden voor hun Profielwerkstuk. Ze volgen de Vwo-opleiding aan het Marne College in Bolsward en zitten inmiddels in het laatste jaar. Hun gedeelde belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog bracht hen op het onderwerp ‘onderduikers’ en in contact met Tresoar. Daar leerden ze de website www.ondergedokeninfryslan.nl kennen.
Op basis van enkele onderduikkaarten, die Tresoar bewaart, hebben ze geprobeerd in contact te komen met nabestaanden. Dat viel niet mee, o.a. vanwege privacywetgeving. Dankzij hun doorzettingsvermogen en de begeleiding van hun vakdocent geschiedenis, Chris Deinum, is het toch gelukt hun onderzoek af te ronden.
Bijzonder onderdeel van hun werkstuk vormen de interviews met Fred van Vliet en Ans Hofing. Van Vliet, die eigenlijk Alfred Schachner heette, kwam als baby-onderduiker in Sneek terecht bij de familie Van Vliet. Vader en moeder Van Vliet wisten Fred veilig door de oorlog te loodsen. Dat gold niet voor zijn biologische ouders Salomon en Rachel, die beiden in Auschwitz omkwamen. Fred is zijn gastouders als zijn echte ouders gaan beschouwen en heeft er voor gekozen zijn achternaam te veranderen in Van Vliet.
Ans Hofing is de dochter van verzetsman Christiaan Hofing. Als marechaussee kon haar vader zich op een gegeven moment niet meer verenigen met de Duitse terreur tegen joden, zigeuners en anderen. Hij dook onder in Sneek en nam op 8 december 1944 deel aan de overval op het huis van Bewaring in Leeuwarden waarbij ruim vijftig gevangenen werden bevrijd.
Op de foto staan Fred en Ans tussen vlnr Femme, Froukje en Lobke.
Geïnteresseerd in de inhoud van het profielwerkstuk? Klik dan hier.
Reacties (1)
Catharinus van der Werf zei op 14 november 2020 om 22:21
Wat een mooi werkstuk. Ik kwam terecht bij jullie werkstuk, omdat ik zocht naar Chris Hofing. Ik wil graag in contact komen met Ans Hofing om meer over haar vader te weten te komen. Ik ben benieuwd of zij weet of haar vader ook contact heeft gehad met mijn vader, die in de oorlog een ondergedoken marechaussee was.
Reageer