Jan Terlouw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme.

Tresoar organiseert in samenwerking met Omrop Fryslân in april een drietal lezingen, waarin een verband wordt gelegd tussen toen en nu. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Naast aandacht voor de Friese onderduikgeschiedenis met onderduikers, onderduikfamilies en nabestaanden, geven drie landelijk bekende sprekers hun visie op dit thema op drie verschillende locaties: 18 april Jan Terlouw in Sneek, 20 april Jan Eikelboom in Drachten en 25 april Tineke Ceelen in Leeuwarden.

Wie: Jan Terlouw, voormalig politicus en schrijver van o.a. 'Oorlogswinter.'
Wanneer: Dinsdag 18 april 2017.
Waar: Kunstencentrum Atrium, Oud Kerkhof 11 in Sneek. - Nb: Bij veel belangstelling wordt uitgeweken naar Theater Sneek aan de Westersingel 28.
Aanvang: 19.45 uur.
Entree: € 9,-- per lezing, incl. administratiekosten. Online te bestellen.
Indien nog beschikbaar kaarten aan de kassa: € 10,--. Alleen contante betaling is mogelijk!

Een passe-partout voor alle drie lezingen is ook online verkrijgbaar.

Programma

19.45 uur - Welkom en korte toelichting op het programma.
19.50 uur - Korte rondgang onder het publiek: Wie heeft in zijn persoonlijke geschiedenis te maken gehad met onderduiken?
19.55 uur - Voorvertoning van de documentaireserie Underdûkt yn Fryslân, die vanaf 29 april op NPO 2 en bij Omrop Fryslân uitgezonden wordt.  De serie laat zien hoe de onderduikhulp in o.a. Súdwest Fryslân werd georganiseerd.
20.30 uur - Presentatie door Otto Kuipers betreffende de onderduikkaarten van Sneek.
20.45 uur - Lezing door de heer Jan Terlouw, waarin hij zijn visie geeft op de roerige tijd waarin we nu leven. Zijn er parallellen te trekken met toen? En wat is er nodig om onze westerse samenleving te verbinden.   
21.15 uur - Gedachtewisseling tussen de heer Terlouw en het publiek over het thema van de lezing.
21.30 uur - Afsluiting.

Tot 22.15 uur is er gelegenheid voor napraten en een drankje.

De lezingenserie en deze website zijn onderdelen van het project Underdûkt yn Fryslân. Daarnaast zendt Omrop Fryslân op 29/30 april, 6/7 mei en 13/14 mei een driedelige documentaireserie uit over de Friese onderduikhulp en haar grootschalige organisatie.

Have you been looking for the best place to play? Then Yoju Casino is exactly what you need.