Jan Eikelboom

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme.

Tresoar organiseert in samenwerking met Omrop Fryslân in april een drietal lezingen, waarin een verband wordt gelegd tussen toen en nu. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Naast aandacht voor de Friese onderduikgeschiedenis met onderduikers, onderduikfamilies en nabestaanden, geven drie landelijk bekende sprekers hun visie op dit thema op drie verschillende locaties: 18 april Jan Terlouw in Sneek, 20 april Jan Eikelboom in Drachten en 25 april Tineke Ceelen in Leeuwarden.

Wie: Jan Eikelboom, oorlogsverslaggever Midden-Oosten van TV-actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
Wanneer: Donderdag 20 april 2017.
Waar: Grote Kerk, Zuidkade 19 in Drachten.
Aanvang: 19.45 uur.
Entree: € 9,-- per lezing, incl. administratiekosten. Online te bestellen.
Indien nog beschikbaar kaarten aan de kassa: € 10,--. Alleen contante betaling is mogelijk!

Een passe-partout voor alle drie lezingen is ook online verkrijgbaar.

Programma

19.45 uur - Welkom en korte toelichting op het programma.
19.50 uur - Filmfragment uit de documentaireserie Underdûkt yn Fryslân.
19.55 uur - Korte rondgang onder het publiek: Wie heeft in zijn persoonlijke geschiedenis te maken gehad met onderduiken?
20.00 uur - Talkshow met mevrouw Dieke Ket, betrokken bij de hulp aan piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en met Douwe Drijver en Alexander Tuinhout, medewerkers van de SMAMF (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation) over hun onderzoek naar de luchtoorlog en de hulp aan piloten. Het gesprek wordt ondersteund met beeldmateriaal. 
20.20 uur - Vragen uit de zaal aan de gasten van de talkshow.
20.30 uur - Presentatie door Otto Kuipers betreffende de onderduikkaarten van Drachten.
20.45 uur - Lezing door de heer Jan Eikelboom, oorlogsverslaggever van Nieuwsuur, waarin hij reflecteert op de oorlogsgeschiedenis van de pilotenhulp en vertelt over zijn eigen oorlogservaringen als reporter in het Midden-Oosten.
21.15 uur - Gedachtewisseling tussen de heer Eikelboom en het publiek over het thema van de lezing.
21.30 uur - Afsluiting.

Tot 22.15 uur is er gelegenheid voor napraten en een drankje.

De lezingenserie en deze website zijn onderdelen van het project Underdûkt yn Fryslân. Daarnaast zendt Omrop Fryslân op 29/30 april, 6/7 mei en 13/14 mei een driedelige documentaireserie uit over de Friese onderduikhulp en haar grootschalige organisatie.

Tired of routine? Play at Rocketplay Casino and change your life!